Гледай
на живо

Светият Синод разглежда молбата на Македонската църква

Провеждат мълчаливо бдение в подкрепа на искането от Охрид

Българската православна църква ще разгледа днес молбата на Македонската архиепископия да я признае за самостоятелна.  Припомняме, че в писмо до Българската патриаршия Македонската архиепископия изявява готовност да приеме Българската за църква-майка, ако признаем църковната независимост на югозападната ни съседка.

Охридската архиепископия се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г. До този момент нито една от останалите православни църкви не е признала  Македонската православна църква. Сега тя търси признание от Светия Синод. По този начин, пред България се отваря уникалния исторически шанс да признае Охридската Архиепископия, с което да се продължи политиката на сближаване между България и Македония, която започна с подписването на договора за добросъседство.

Към Светия Синод на БПЦ започнаха да „валят“ отворени писма на интелектуалци, журналисти и общественици, потомци на българи от Вардарска Македония, десетки коментари, анализи и интервюта в полза на това да се признае възможно най-скоро Македонската църква. Мълчаливо бдение в подкрепа на това искане ще се проведе пред Синодалната палата тази сутрин от 8:30 часа. То е организирано от подписалите писмото-подкрепа до Светия Синод.