София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВЕТЛИН РУСЕВ С ИЗЛОЖБА В ПАМЕТ НА ЙОРДАН КАЦАМУНСКИ

ПОСВЕЩЕНИЕ В ЧЕРНО И БЯЛО

9 годиниКултура 4 Боряна Райчева

В артистична къща на ул. „Цар Асен“ № 53, преобразена в изящен изложбен салон е подредена тъжната изложба на академик Светлин Русев в памет на неговия роднина и близък приятел – известният живописец Йордан Кацамунски, който почина на 4 юни.

Изложбата беше открита по традиция на рождения ден на академика. В камерната композиция големият художник показва свои нови картини, а на повечето от тях са нарисувани цветя.

Цялото пространство в галерията е подчинено на посвещението. Стените са в черно и бяло - гама, в която са изпълнени и повечето картини от изложбата. Изложен е и портрет на Кацамунски.

Йордан Кацамунски е роден в Плевен, дипломира се в Академията по изящни изкуства в Белград. Автор е на 15 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – във Великобритания, Белгия, Франция. Зад тази статистика се крие изключително талантлив, но и удивително скромен човек.“Неговата живопис връща надеждата, че хората могат да бъдат по-добри, а светът по-красив“ - определи изкуството на Кацамунски неговият именит роднина и приятел акад. Светлин Русев.