София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световен ден на пощата

Първият пощенски документ от 255 г. пр. Хр.

5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Днес, 9 октомври отбелязваме Световния ден на пощата. На този ден 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Това е причината целият свят да отбелязва сега Световен ден на пощите.

На 1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Първият известен пощенски документ, намерен в Египет, датира от 255 г. пр. Хр. Но дори и преди това време, пощенските услуги съществували в почти всички континенти, поети от куриери, обслужващи крале и императори. 

Целта на този ден е да се създаде представа за ролята на пощенския сектор в ежедневието и неговия принос за социалното и икономическо развитие на страните, макар днес пощата да е леко изместена от други форми на комуникация, много по-удобни и усъвършенствани.