София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

ИНИЦИАТИВА НА СВЕТОВНАТА ЛИГА ПО ХИПЕРТОНИЯ

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

    На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Мотото на кампанията тази година е „Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм“.
    За поредна година в страната се проведе Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията.
Денят се отбелязва от 2005 г. насам. Целта е обществото да се запознае с проблема и по този начин да се подобри превенцията и навременното диагностициране и лечение на високото кръвно налягане.
    По официални данни от Българската лига по хипертония 9,4 млн. души по целия свят умират, в следствие на усложнения причинени от високото кръвно налягане. В Европейския съюз заемаме едно от първите места по инфаркт на миокарда и инсулт.
    Световната здравна организация отчита хипертонията като световен проблем за общественото здраве. В света тя е най-масовото заболяване, а в съчетание с повишен холестерол, диабет, затлъстяване и тютюнопушене формира висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
    Наднорменото тегло е един от най-силните фактори за появата на хипертония. С 6 пъти повече са застрашени хората със затлъстяване, в сравнение с тези с нормално тегло.