София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световни учени на конгрес в НСА

„Приложни науки в спорта“ събра водещи специалисти в спорта

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Националната спортна академия се провежда международният научен конгрес “Приложни науки в спорта” под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Организационният комитет на конгреса е под ръководството на ректора на НСА проф. Пенчо Гешев и зам.-ректора по научната и международната дейност проф. Татяна Янчева.

В проявата участват някои от водещите световни специалисти в областта на спорта, начело с проф. Владимир Платонов – бивш ректор на украинския Национален университет за физическо възпитание и спорт, и световнопризнат специалист по проблемите на елитния спорт. Сред участниците е и Антонио Робустели (Италия), един от най-утвърдените изследователи и консултанти в сферата на спорта за високи постижения, който прилага високите технологии при оценяване на постиженията на елитните спортисти.

Директорът на дирекция „Иновации, международно сътрудничество и спорт“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова – Кръстева изнесе първия доклад, в който определи основните приоритети на комисията по отношение на спорта и привличането на младите хора от Стария континент към спортуване.

Според проф. Татяна Янчева целта на конгреса е да очертае начините да се спре тенденцията младите хора в България да се отказват да спортуват. Тя изнесе тревожните данни, че 82 % от българите изобщо не спортуват, или го правят само веднъж месечно.

Сред участниците в конгреса е и една от големите спортни звезди на България - носителят на Интернационалната титла на IBF и на Интерконтиненталната титла на WBA по бокс Кубрат Пулев.