София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световните лидери се събират в Давос

На годишната среща на елита обсъждат изменението на климата

пропускане
5 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Световните лидери, корпоративни титани, учени и интелектуалци се събират в швейцарския ски курорт Давос за годишния Световен икономически форум, който започна тази сутрин. Около 3000 участници ще присъстват на годишната среща на световния елит, която тази година включва около 350 сесии, фокусирани около въпроси като подобряване на глобалното сътрудничество, възприемане на цифровата революция и справяне с изменението на климата.

Забавеният забавения икономически растеж, търговските войни и Брекзит са сред другите важни въпроси, които ще бъдат обсъдени. Световният икономически форум ще продължи до 25 януари.

В алпийския курорт тази година обаче няма да бъдат американският президент Доналд Тръмп, френският му колега Еманюел Макрон и британският министър-председател Тереза Мей.

Тръмп, който изнесе реч на миналогодишния форум, отмени пътуването си заради продължаващата частична блокада на правителството на САЩ, като законодателите са в задънена улица по отношение на искането му за федерален бюджет, който включва финансиране на стена на мексиканската граница. По-късно Тръмп отказа участието и на цялата американска делегация, начело на която според високопоставени източници трябваше да са министърът на икономиката Стивън Мнучин и държавният секретар Майк Помпео.

В Лондон Тереза Мей отказа участие след съкрушителното парламентарно поражение на споразумението за Брекзит. Британският премиер обяви, че трябва да се посвети на сделката за излизането на кралството от Европейския съюз.

Макрон пък остана във Франция, за да се бори с протестите на „жълтите жилетки“.

Президентът на Русия Владимир Путин също няма да присъства на форума, но руските лидери не всяка година пътуват за швейцарския град.

От ежегодната среща ще отсъства и китайският премиер Си Дзинпин, който търси решение на икономическия спад в страната.

В Давос се очаква да пристигнат канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерите на Израел, Япония и Италия - Бенямин Нетаняху, Шиндзо Абе и Джузепе Конте. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро ще изнесе реч, а със специално послание към участниците във форума ще се обърне вицепрезидентът на Китай Ван Цишан.

Членовете на Световния икономически форум се опасяват, че екстремните метеорологични явления стават все по-чести и че светът няма ефективен механизъм за отговор. Въпросите, свързани с климата, представляват три от петте рискове, които се считат за най-вероятно да се материализират през 2019 г. - и четири от петте най-големи риска, които могат да причинят най-много щети на човечеството. Други подобни проблеми са оръжията за масово унищожение и кибернетичните рискове.

Форумът в Давос е годишна среща на представители на световния политически и бизнес елит. От 80-те години на миналия век мероприятието има статута на едно от главните международни събития на годината. Освен политици и бизнесмени, в дискусиите участват представители на обществени организации, научните среди, културни деятели и ръководители на медии.