София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световните медии: Бокова е руският кандидат за генерален секретар на ООН

Кандидатите за поста вече са деветима

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Ню Йорк се състоя първото изслушване на кандидатите за генерален секретар на ООН. Българската кандидатка Ирина Бокова беше втора поред, след външния министър на Черна гора Игор Лукшич.

Световните медии коментират, че Бокова е сред фаворитите за поста, понеже има административен опит, жена е и има подкрепата на Москва. „Франс прес“ отбелязва, че българската кандитатура е приемлива за Русия, която настоява, че начело на световната организация трябва да застане представител на Източна Европа – регион, който досега не е излъчвал генерален секретар.

Същевременно има опасения, че Бокова като свързана с Русия ще има прекалено мек подход при сдържането на руската агресия в Украйна и в други части на света.

„Бокова е широко разглежда като водещ кандидат, тъй като тя е жена с много институционален опит в ООН, идва от Източна Европа, която все още не е представила генерален секретар, и се смята за приемлив кандидат за Москва. Но това от своя страна предизвиква подозрения у Запада, че тя ще бъде мека с руската военна интервенция в страни като Украйна, Сирия и на други места“, пише британският вестник „Гардиън“.

При изслушването Бокова каза, че ООН трябва да заложи на превенцията на конфликтите и диалога.

След като и Сърбия номинира бившия си външен министър, кандидатите за генерален секретар са общо 9. Общото събрание на ООН трябва да избере един от тях, който да наследи Бан Ки-Мун, чийто мандат изтича през 2017.