София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Светът празнува мира

Тази година темата е "Действие за климата – за мир"

пропускане
4 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

За 37-ми пореде път отбелязваме Световния ден на мира. Решението за отбелязването на мира именно на 21 сптември се взема на обща сесия на Организацията на обединените нации през 1981 г. 
 
Първото официално честване пък се случва година по-късно. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава датата  за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.
 
ООН призовават  на 21 септември към прекратяване на огъня за 24 часа, в които цялото човечество да се стреми към поставяне на край на ненужното страдание на хора и животни, пострадали, както от въоръжени конфликти, така и от природни катастрофи.
 
Тазгодишната тема на едня е "Действие за климата – за мир". Тя е избрана заради неотложността на мерките, които държавите трябва да предприемат срещу климатичните промени и заради важността на обсъждането на този проблем по време на планираната за 23 септември конференция на върха, озаглавена „Действие за климата“.
 
Изслдеванията върху проблема показват, че изменението на климата в момента засяга всяка страна от 7-те континента. Промените в климата носят загуби на националните икономики, отразяват се на живота на хората и ще ни струват все повече в бъдеще, показват още анализите на експерти в областта.