София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Светът пред прага на нова война заради Сирия?

Тръмп с предупреждение към Москва, Техеран и Дамаск

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Пореден сблъсък между САЩ от една страна и Иран, Сирия и Русия от друга. Напрежението за момента е на фаза словесни предупреждения, но има сериозна заявка да прерасне във военен конфликт. Ето конкретиката:  Доналд Тръмп предупреди президента на Сирия Башар ал Асад и неговите съюзници Иран и Русия следното: да не "нападат безразсъдно" контролираната от бунтовници северозападна сирийска провинция Идлиб, предадоха световните агенции.
 
В Туитър американският президент написа още: „ Руснаците и иранците ще направят голяма хуманитарна грешка, ако участват в тази потенциална човешка трагедия. Стотици хиляди хора може да бъдат убити. Не позволявайте това да се случи".
 
Поводът за острата реакция на Тръмп е вчерашния призив на Иран  за прочистване на сирийската провинция Идлиб от терористи. А като терористи режимът на Асад и неговите съюзници третира всичките си противници в Сирия. Същевременно в момента се подготвя план между Техеран,  Москва и Дамаск за провеждане на обща офанзива срещу последния голям бунтовнически бастион на сирийска територия. Франс прес припомня, че през последните седмици сирийското правителство струпа войски около северозападната провинция Идлиб, която граничи с Турция. В отговор  Турция, която подкрепя някои бунтовнически групировки в Сирия, разположи свои войски в северозападната провинция и се опитва да предотврати офанзива на сирийските правителствени сили и техните съюзници.
 
В Идлиб и околностите живеят около 3 милиона души, близо половината от които са избягали от други сирийски райони. ООН предупреждава,  че евентуалната офанзива може да предизвика най-голямата хуманитарна криза от началото на конфликта в Сирия преди седем години и половина, като прокуди 800 000 човека от Идлиб и разубеди бежанци да се върнат по домовете си.
 
Още в петък държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се закани, че ще възприеме евентуалната офанзива срещу Идлиб като ескалация на конфликта. Днес представител на Държавния департамент предупреди, че Съединените щати ще отговорят на всяка химическа атака от страна на Дамаск. "Всички очи са насочени към действията на Асад, Русия и Иран в Идлиб. #НеНаХимическитеОръжия", написа снощи в Туитър постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.