София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Светът скърби за Барселона (ОБЗОР)

Световните лидери изказа съболезнования

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Светът осъди остро кървавия атентат в Испания. Съболезнователните телеграми от страна на световните лидери не закъсняха. Всички те се обединиха около две неща. Скръб по загиналите в резултат на коварните атаки и готовност да окажат съдействие в борбата срещу тероризма.

В телеграма до испанския си колега Мариано Рахой премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при днешния терористичен акт в Барселона.

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочва премиерът.

Той заяви и решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма.

Президентът Румен Радев изказа своите съболезнования на испанския народ. В своето обръщение държавният глава призова към единност в борбата с общата заплаха.
В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание, пише в съобщението на президента.
Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието, коментира още държавният глава.
Президентът на САЩ не остана безучастен към трагедията в Испания.

Съединените щати осъждат атаката в Барселона и ще направят всичко, за да помогнат, написа той в профила си в Туитър.

Държавният секретар Рекс Тилерсън предложи помощ на Испания от името на Съединените щати.
Терористите по целия свят трябва да знаят, че САЩ и техните съюзници са решени да ги открият и да ги изправят пред правосъдието, каза той по време на пресконференция във Вашингтон.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е шокиран от случилото се в Барселона.
Осъждам ужасната атака в Барселона. Моите мисли са с всички жертви. Ние сме обединени в борбата срещу тероризма, написа той вечерта на 17 август в Twitter.
С голяма тревога научихме за Барселона и се молим за жертвите на терористичния акт, извършен там, каза в четвъртък вечерта ръководителят на пресслужбата на Ватикана Грегъри Бърк.
Папата изразява своята близост с целия испански народ и особено с ранените и семействата на загиналите, заяви официалният представител на Светия престол.
Френският президент Емануел Макрон изрази "съчувствие и пълна солидарност с Барселона и с цяла Испания". Той нарече атаката в Барселона "нова ужасна атака срещу нашите свободни общества".

Владимир Путин нарече атаката „цинично престъпление“,

Това, което се случи отново, потвърждава необходимостта от истинско обединяване на усилията на цялата световна общност в безкомпромисна борба срещу силите на терора, категоричен е руският лидер.

Барак Обама изказа своите съболезнования:

Ние, заедно с Мишел, мислим за всички, които сега са в Барселона със семействата си. Американците винаги ще помагат на испанските си приятели.

Кралят на Испания Фелипе и кралица Лециция написаха:

Те са убийци, просто престъпници, които не могат да ни изплашат. Цяла Испания е Барселона. Булевард Рамбла ще бъде отново безопасна за всички.