София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Светът скърби за Брюксел

Съболезнования поднесоха много световни лидери

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

„Брюксел стана мишена на безразсъдни и долни атаки“. Това заяви белгийският премиер Шарл Мишел.
Той поднесе съболезнования на близките на загиналите. Министър-председателят помоли всички да запазят спокойствие и да бъдат солидарни. По думите му Европа трябва да остане единна, за да се справи с тежкото предизвикателство.
Холандският премиер Марк Рюте определи атентатите като „убийствени и мерзки“. Френският министър-председател Манюел Валс смята, че случващото се е война. Според президентът Франсоа Оланд атаките са удар по цяла Европа. Старият континент очевидно е мишена на групировките. Заплахата е глобална и изисква да й бъде даден глобален отговор.
Британският премиер Дейвид Камерън е уверен, че терористите никога няма да победят. По думите му е време за подобряване на сигурността и за показване на съпричастност с белгийския народ.
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини едва сдържа сълзите си. Тя вярва, че трябва всички да се обединим, за да предотвратим радикализацията и насилието.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е ужасен от случилото се.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й ще помогне на Белгия в опитите за издирване и наказване на извършителите на бомбените атентати.
Руският държавен глава Владимир Путин осъди атентатите в Брюксел и поднесе съболезнованията си на краля на страната.