София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Свлачище погълна кола в столичния кв. "Овча купел"

Земната маса се срути на метри от 9-етажен блок

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Автомобил бе погълнат от свлачище в квартал „Овча купел“. Инцидентът стана рано тази сутрин, когато жителите на квартала са чули страшен тътен от свличането на земни маси, съобщи Bulgaria ON AIR.

Свлачището е причинето от спукан водопровод и е погълнало освен колата и част от оградата на строителния обект. Земната маса е е срутила само на метри от 9-етажен жилищен блок.

Собственикът на автомобила, който вече е в основите на строежа, разказа, че излизайки е забелязал, че под автомобила му теренът е започнал да пропада и е искал да намери охранител или други хора от обекта, които да информира и буквално след няколко минути автомобилът, заедно с част от оградата се оказал в изкопа.

„Можеше и аз да съм вътре в колата", разказа Цветан в ефира на "България сутрин".

Тази сутрин на мястото на инцидента дойдоха пожарникари, служители на общината, които обаче само наблюдваха какво се случва и как тонове вода се изливат в изкопа, защото няма как да действат преди от "ВиК София" да спрат водата, което не може да стане близо час.

Кметът на район "Овча купел" Христина Семерджиева също пристигна на мястото на строителния обект и каза, че очаква експерти от Дирекция за национален строителен контрол, които да изследват и да се произнесат за това, което трябва да се случи и да се направи на мястото. Семерджиева напомни, че по документи с този строеж всичко е наред, но сега се вижда, че явно не е така.

"Няма да се допусне гражданите по никакъв начин да бъдат наранени. Фирмата изпълнител ще си поеме съответната отговорност. Отговорността ще я кажат експертите, когато дойдат на обекта", подчерта кметът на район "Овча купел".

Гражданите от квартала обаче настояват за спиране на строежа и като цяло за прекратяването на презастрояването в района. Те искат още зелените площи между блоковете да останат и да не се предвиждат за строеж в устройствените планове на района.