София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЗО обяви „геймингът“ като психично заболяване

Организацията обновява Международната класификация на болестите

6 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Световната здравна организация (СЗО) обновява Международната класификация на болестите като в списъка включва и заниманията с видеоигри. Според СЗО те са нов вид психическо разстройство.

Болестта ще се казва "разстройството на геймъра" (Gaming Disorder) и ще бъде обявена за ново психическо заболяване, което ще бъде включено в Единадесетото издание на Международната класификация на болестите.

Геймърите отделят буквално всяка свободна минута в играене на видео игри. Дори с риск да навредят сериозно на своя социален и професионален живот, на своите семейства и най-вече на себе си.

Имайки предвид, че Световната здравна организация не е обновявала своята Международна класификацията на заболяванията от 1990 година насам, можем да кажем, че това е една наистина важна промяна към нейния наръчник.

„Здравните работници трябва да знаят, че гейминг разтройствата могат да имат сериозни последствия върху здравето на хората“, казва Владимир Позняк от отдела по психично здраве и злоупотреба с веществата на Световната здравна организация и подчерта, че в случая не създава прецедент.

Определян като "дигитален хероин", "геймингът" се възприема като изключително пристрастяващ по своята същност.