София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СЗО: Олимпиадата няма да се отмени заради Зика

Според организацията няма заплаха за общественото здраве

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Световната здравна организация отхвърли призива на 150 медицински специалисти Олимпийските игри в Рио де Жанейро да бъдат преместени или отложени заради вируса Зика, предаде Би Би Си.

В отворено писмо до Здравната организация водещи учени и лекари от университети като "Оксфорд", "Йейл" и "Харвард" посочиха, че нови открития за Зика превръщат провеждането на Олимпиадата в неетично. Според тях провалът на програмата за унищожаване на комарите в Бразилия, както и отслабената здравна система в страната са сред причините игрите да бъдат отложени или преместени в името на общественото здраве.

Световната здравна организация обяви, че Олимпиадата няма значително да промени разпространението на вируса. Международният олимпийски комитет също обяви, че не вижда причина игрите да не се проведат или мястото на провеждане да бъде променено заради болестта.

Ръководителят на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията доктор Том Фрийдмън също обяви тази седмица, че Зика не е заплаха, която да налага промени в програмата на Олимпиадата. Той коментира, че няма заплаха за общественото здраве.