Гледай
на живо

„Таймс“: Лондон драстично ще съкрати броя на имигрантите от ЕС

Някои групи гурбетчии ще бъдат намалени с до 80%

Правителството в Лондон има планове да съкрати драстично броя на имигрантите от страните от Европейския съюз - някои групи с до 80%. Целта е поемане на контрола над британските граници. Намеренията на кабинета скоро ще бъдат представени от вътрешния министър Саджид Давид, съобщи в. "Таймс".

Съкращенията са планирани от 1 януари 2021 г., когато изтича договореният преходен период след Брекзит. Целта е нетната имиграция от ЕС да намалее до 10 000 души годишно, тъй като през последните 6 години тя превишавала 74 000 души. Плановете на кабинета са към 2025 г. този брой да не надхвърля 25 000 души, като ще се дава предимство на квалифицираните работници.

 По план висококвалифицираните европейци трябва да намалеят в следващите 6 години от 15 000 (през 2017 г.) до 11 000. Тези със средна квалификация ще бъдат драстично орязани от 18 500 до 4500. За европейските граждани с ниска квалификация (40 000 имигранти през миналата година) ще стане почти невъзможно да влизат в страната и да си търсят работа на място.  Те може да получават виза за пребиваване за срок до една година, но само ако идват от държави "с нисък риск от злоупотреба с имиграцията.

Скоро всички от ЕС, желаещи да влязат на британска територия, ще трябва да попълват специално електронно разрешение. Същият режим ще важи и за британците срещу такса от 6 паунда, като по първоначална информация разрешителното ще е за срок до 3 години.