София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тайна на ареста предвиждат скандални промени в Наказателния кодекс

2 дни зад решетките без да уведомяват близките, за деца - 24 часа

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Парламентът одобри предложените от правителството промени, според които арестът може да остане в тайна до 48 часа. Ако задържаното лице пък е дете, властите имат законово право да не уведомяват родителите до 24 часа. За задържането ще бъде съобщавано на Държавната агенция за закрила на детето.

Тази поправка на практика означава, че един задържан може да бъде задържан за срок от 2 дни, без да се налага за ареста му да бъдат уведомени негови близки или адвокат. Решението се взема от прокурора на досъдебното производство, който се произнася с мотивирано постановление. Постановлението подлежи на обжалване от обвиняемия или от неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд.

Предлага се и отказ за уведомяване  при задържане на дете - до 24 ч., при което дори родителите на дете могат да останат неуведомени цяло денонощие.Ето какво казва точно проектозаканавият текст: „Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 4 може да се отложи за срок до 24 часа. В този случай за задържането незабавно се уведомява Държавната агенция за закрила на детето.