София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тайните арести остават

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху текстовете в НК

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Приетите от Народното събрание спорни промени в Наказателния кодекс, според които лица ще могат да бъдат задържани без за това да се уведомяват близките им за срок от 48 часа, засега остават.
 
След като президентът Румен Радев наложи вето върху текстовете с аргумента, че те нарушават основни човешки права и свободи и противоречи на Конституцията, днес Правната комисия в Народното събрание преодоля ветото, като отново подкрепи промените.
 
В мотивите си за връщането за преразглеждане на промените, Радев посочи още, че изключително тревожна е и възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители за срок до 24 часа, защото основният закон на страната вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага в това им начинание.
 
По време на дискусията днес в комисията, тезата на държавния глава бе защитена от проф. Емилия Друмева – секретар по правните въпроси в администрацията на президента, която подчерта пред депутатите, че той приветства усилията на законодателя в борбата срещу тероризма и усложнената престъпна дейност, но не възприема подхода му. 
 
Подобни аргументи застъпи и секретарят по правни въпроси и антикорупция в президентството Пламен Узунов, който се позова на две становища на Върховната касационна прокуратура, в които тя е застъпила същото мнение.
Промените бяха защитени от Министерството на правосъдието. Заместник-министър Евгени Стоянов подчерта, че те са вследствие на транспонирането на една от европейските директиви в областта на наказателното право, като те ще се прилагат само в изключителни случаи.
 
От БСП подкрепиха президентското вето, като народният представител Филип Попов коментира, че върнатите за повторно разглеждане разпоредби нарушават баланса между защитата на основни човешки права и интереса на държавата и това може да доведе до произвол.
 
Предстои промените да бъдат внесени отново в пленарна зала за прегласуване, като се очаква и там  президентското вето да бъде преодоляно.