София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ В ШВЕЦИЯ БОРЯТ НЕЛЕГАЛНАТА МИГРАЦИЯ

ТЕ ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ДОКУМЕНТИТЕ НА ПЪТНИЦИТЕ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Таксиметровите шофьори в Швеция бяха призовани да проверяват документите на пътниците, които превозват от дания, за да не бъдат уличени в трафик на хора, съобщава ДПА, която се позовава на информация от шведско радио. Призивът идва след като в началото на седмицата беше взето решението за въвеждане на проверки на пътуващите от Дания. Мерките целят намаляване на притока нелегални мигранти на територията на Швеция.
Съгласно новите правила, пътниците, използващи друг вид превозни средства, бяха принудени да показват документи за самоличност, за да бъдат допуснати в превозните средства. От своя страна Асоциацията на шведските таксиметрови шофьори разкритикува решението, казвайки, че това е работа на полицейските органи. Швеция е една от най-желаните страни за получаване на убежище от мигрантите. През изминалата година страната е регистрирала над 160 хиляди молби за убежище.