София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Такситата искат минимална цена от 1 лев

Излязоха на протест пред общината

6 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Таксиметрови шофьори от София излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат фиксиране на минимална цена за километър пробег, като според тях тя трябва да бъде 1 лев, което прави средно увеличение с около 25%. Сега цената е около 80 стотинки дневна тарифа и 90 ст. за нощна.

Фирмите от бранша се обединили в искането си цената на километър пробег да се увеличи. Те предлагат дневната тарифа да е 1 лв., а нощната – 1.14 лв.

За това трябва да има решение на Общинския съвет. Общинарите обаче не смятат, че исканията на бранша са основателни. Има фиксирана максимална цена от 1,60 лева и всеки е свободен да определя за колко ще кара, стига да не я надвишава, коментираха общински съветници.

"Искането им за минимална тарифа от 1 лв. не е обосновано, защото всяка фирма и сега може да си сложи цена, каквато иска, стига да не надвишава горната граница, пък хората сами ще решат, дали да се качат и возят на такси за 1 лв. или за 0,79 лв. на километър", коментира инж. Симеон Славчев, член на постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичната община.