София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТАНЕВ: НЕ САМО АЗ ИМАМ ВИНА ЗА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

„ТЕ БЯХА ПРИЕТИ ОЩЕ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ“

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Не само аз имам вина за учебните програми“ - това заяви просветният министър в оставка Тодор Танев. Той все още не знае напълно мотивите за исканата му оставка, въпреки срещата си в събота с премиера Бойко Борисов и отдава случилото се на лошата комуникация на министерството с обществеността.
По думите на Танев учебните програми, които разбуниха духовете в образователната система в последните дни, са били готови още преди три години. Тогава са правени продължителни консултации с учители и експерти.
Вече бившият министър отрича в министерството да е имало системни проблеми. Според него петте нови закона, както и средствата за образование в размер на милиард и 300 милиона са доказателство, че това е една спокойно работеща система. Танев обвини журналистите до известна степен за разпространената от тях информация с неясно достоверен характер.
Просветният министър в оставка твърди, че неговият наследник ще има добре постлана основа, върху която да работи.
Той коментира предложението Меглена Кунева да застане на ръководния пост в българското образование. Неговото мнение е че тя се опитва да приспособи всяка система в държавата към председателството на България на Европа през 2018 година.
Тодор Танев отправи тежки обвинения за корупционни схеми в системата, които се е стремил да прекъсне. По неговите думи министерството плаща по 20 милиона за учебници на година, които се пиша от поставени лица и след това се проверяват от хора от същата схема. Той е имал идея да сложи национален пул от анонимни учители, които нямат връзка с авторските колективи, за да може новите учебници да бъдат оценени безпристрастно.