Гледай
на живо

Таро Коно зове японския IT сектор да инвестира в България

Екатерина Захариева благодари Токио за 1,4 млрд. лв. помощи през прехода

Таро Коно зове японския IT сектор да инвестира в България Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова компаниите от страната му да инвестират по... thumbnail text

Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова компаниите от страната му да инвестират повече в българския IT сектор. Той даде пример със световноизвестния японски производител на игрови конзоли – SEGA Games.

„Аз планирам да посетя днес студиото на SEGA GAMES в София, което отвори през април. Япония е мястото за инженери във високите технологии и България има постижения в този сектор". 

"Тази инвестиция на SEGA в България е добрият пример за сътрудничеството ни. Аз бих препоръчал на японските компании да отделят повече внимание на инвестирането в Ай Ти Сектора в България“, каза Таро Коно.

Българската му колежка Екатерина Захариева, на свой ред, се похвали с ръста на стокообмена между двете страни, повлиян от визитата на премиера на Япония Синдзо Абе през 2018 г.

„Миналата година за първи път японският премиерът Шиндзо Абе посети България. И след неговоро посещение, стокообменът между двете страни за 2018 г. Спрямо 2017 г. се увеличи с 30%“, отчете вицепремиерът.

Българският първи дипломат изказа благодарността на България към Токио за финансовата помощ, която предостави на страната ни след демократичните промени.

„Неоценима е подкрепата, която Япония в годините на преход предостави на България повече от 1,4 млрд. лв. Много японски специалисти са подпомагали създаването на демократичните институции в България и за изграждането на инфраструктурните проекти". 

"И много се радвам, че сега, заедно с Япония, работим по проекти и подпомагаме нашите съседи от Западните Балкани“, обобщи Захариева.

Очаква се през септември българските компании да гостуват на бизнес форум в Токио, а до края на годината и премиерът Бойко Борисов да посети японския си колега Шиндзо Абе.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Денис Кирилов