Гледай
на живо

Таванът на пенсиите остава, но се увеличава

От 2019-та година той ще достигне 1200 лева

Таванът на пенсиите остава, но се увеличава Таванът на пенсиите се запазва, съобщи социалният министър Бисер Петков. Това се случва, въпреки дей... thumbnail text
Таванът на пенсиите се запазва, съобщи социалният министър Бисер Петков. Това се случва, въпреки действащата в момента норма в Кодекса за социално осигуряване, според която трябваше горната граница на парите, получавани от пенсионираните през 2019-та година да отпадне. 
 
По думите му, в одобрения вчера от Надзорния съвет на НОИ проектобюджет за следващата година е предложена промяната, чрез която именно този таван да остане, както за новите, така и за сатрите пенсии. Добрата новина обаче е че предвижда размерът на най-високите пенсии да се вдигне.
 
Пред БНТ министърът обясни още, че на практика със сегашната промяна, ще останат все пак 25 000 пенсионери, които ще имат изчислена по-висока месечна сума от тези 1200 лв., но ще получават 1200 лв. Това означава, че ет реално няма да получават заслуженото спрямо заплатата си.
 
Петков посочи, че все още остава проблема с преобразуването на стажовете от различните категории.
 
Въпреки очертаните трудности, министърът изрази надежда, че все пак таванът на пенсиите вероятно ще отпадне по естествен начин, макар и не през 2019-та.