София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тази вечер ще видим „Кървава луна“

Най-дългото лунно затъмнене през този век

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Тази нощ ще наблюдаваме най-дългото лунно затъмнение, което ще се случи през този век. Ако метеорологичните условия позволят, ще видим как Луната ще премине в най-тъмната област на сянката на Земята, която ще придаде на Луната червеникъв отенък. Така наречената „Кървава луна“ ще трае час и 43 минути. Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо - Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия. Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение. Тези сенки минават върху нея поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че най-добре затъмнението се вижда, когато Луната е в умбрата. Събитието ще се случи едновременно с апогея на Луната - тоест, когато Луната е в най-отдалечената си точка от Земята в месечната си орбита.

Това ще бъде и най-отдалеченото пълнолуние на годината, което означава, че на Луната ще и трябва повече време, за да премине през тъмната сянка на Земята и затова затъмнението ще продължи по-дълго.