София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТЕЖКА ПЪТНА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА

НАД 900 МАШИНИ РАБОТАТ ПО СНЕГОПОЧИСТВАНЕТО

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Движението по пътищата е затруднено на много места в страната заради снеговалежа. Налага се участъци от пътната мрежа периодично да бъдат затваряни за почистване. Най-много ограничения на движенията са въведени по пътищата в Софийска обалст. По информация на Агенция пътна инфраструктура общо 939 машини са обработвали пътищата, където е имало натрупване на сняг, през изминалата нощ.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим, за да поддържат републиканската пътна мрежа. Все още няма ограничение за моторни превозни средства по високопланинските проходи "Републиката", "Ришки", "Предела", "Пампорово", "Печинско", "Котленски", "Обзорски" и "Айтоски". Затворени за всички МПС обаче са "Троянски", "Златишки" и "Върбишки". Товарните автомобили, пътуващи през проходите "Рожен" и "Превала", трябва задължително да са без ремаркета и полуремаркета. "Шипка" е отворен за движение.

Заради заснежени участъци по автомагистрала Хемус ще бъдат спирани тежкотоварни автомобили на изхода на София. В столицата работят над 170 машини. Допълнителна техника е насочена към Южната дъга на Околовръстния път.
Обилен сняг има в Ловешка област, като дебелината на снежната покривка там е между 5 и 10 см.

Пътна полиция призовава да се шофира с повишено внимание, водачите да се съобразяват с указанията и да управляват оборудвани за зимни условия автомобили, както и ако е възможно, пътуването да бъде отложено.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на "Пътна полиция".