София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тежък инцидент в Бразилия

Около 200 души са в неизвестност след разлив на голямо хвостохранилище

пропускане
5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

9 загинали и около 300 изчезнали след срутване на язовир в мина в Югоизточна Бразилия, съобщиха местни пожарникари. Част от оцелелите са извадени на безопасно място чрез хеликоптер след бедствието в мината. Кален поток от минни отпадъци залял цялата зона около стената. Така местните хора се оказали в капан. Директорът на компанията каза, че в момента на срутването на мястото имало повече от 300 работници. Повечето от тях са в неизвестност.

Вълна от червени минни отпадъци предизвика страхове и за голямо замърсяване.

Бразилската телевизия показа кадри с оцелелите, които бяха извадени на безопасно място чрез хеликоптер след бедствието.

Сред липсващите са 100 миньори, които са обядвали в административната зона, когато е била ударена от потока кал и вода, съобщи говорителя на пожарната, Педро Айхара. 

Бразилското министерство на околната среда заяви, че е създало кризисен щаб, след рухването на трите язовира. Министърът на околната среда, Рикардо Салеш и Едуардо Бим, ръководител на агенция „Ибама“, са на път към мястото на инцидента. 

„Това ново бедствие с язовир, този път в Брумадиньо, е тъжното последствие от урока, който не са научили бразилските държавни и минни компании“, заяви директорът на „Грийнпийс Бразилия“ Нило Д'Авила. „Случаи като този не са злополуки, а престъпления, свързани с околната среда, които трябва да бъдат разследвани, наказвани и поправяни“.

Според ръководството на мината хвостохранилището, което е построено през 70-те години на миналия век, не се използвало. През септември е било инспектирано и експертите го определили като стабилно.