София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тежък удар срещу Русия, България също е засегната

Публикуван беше списъкът на руските фирми със санкции от САЩ

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Публикуван беше списъкът на руските компании, които подлежат на санкции съгласно приетия от Конгреса на САЩ закон. Двете камари на американския парламент одобриха почти единодушно на 28 юли нови санкции срещу Русия, но списъкът се публикува едва сега.

Съгласно закона на санкции подлежат не само фирми от руската военна промишленост и структури, определяни от САЩ като разузнавателни, но и компании от други страни, които са осъществили „съществени сделки“ с Русия.

Общо в списъка са включени 39 руски фирми и други структури. Вътре е и РСК „МиГ“, на която България разчита за поддръжката на бойната си авиация, докато реши какви нови самолети ще купи.

В закона се казва, че за всяка сделка ще се преценява конкретно, но при всички случаи е възможно да има проблеми за България, ако се стигне до крупна сделка с руснаците.

Санкциите не се отнасят до производството на руските военни компании с гражданско предназначение, което означава, че компании, които са решили примерно да си купят пътнически самолети от Русия, няма да бъдат наказвани.

Руски анализатори коментират, че това е сериозен удар срещу руската военна индустрия, която напоследък направи успешни сделки и успя да стане световен износител на оръжие №2 след САЩ.