София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Темата „национална сигурност“ обединява депутатите?

Цветан Цветанов участва във форум за борбата срещу тероризма

6 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов взе участие в дискусията „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика”. “Ситуацията в света се промени много в последните десетилетия. Все по-наложително е да се правят изменения в закони, целящи да гарантират сигурността и обществения ред. Конкретно в българския парламент, когато става въпрос за националната сигурност, всички говорим на общ език”, каза Цветанов. Форумът се проведе в Народното събрание, като негови съорганизатори са Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и евродепутатите Емил Радев и Филиз Хюсменова.

В рамките на събитието Цветан Цветанов отбеляза, че е важно всички европейски директиви и регламенти, отнасящи се до борбата с тероризма и организираната престъпност, да се прилагат от страните-членки, за да има синхрон между европейското и националните законодателства в този сектор.

Председателят на Комисията по вътрешната сигурност и обществен ред обясни, че в последните години беше изработен и приет нов антитерористичен закон, както и бяха приети важни промени в Закона срещу изпирането на пари. „Това се случи след множество обществени дискусии, като след тях отпаднаха всички съмнения, че има опасност да бъдат нарушени човешки права. Конкретно в Закона за противодействие на тероризма направихме изменения, пресичащи тенденцията в последните години за престъпления с предплатени СИМ карти от чужди държави “, уточни той.

Цветанов благодари на българските институции, ангажирани в сектор „Сигурност“, за активната съвместна работа. „Готови сме да чуем и приложим всяка тяхна препоръка, стига това да доведе по подобрение на законодателството“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветан Цветанов подчерта, че Европа не трябва да допуска отслабване на партньорството си с Великобритания в сектор „Сигурност“, тъй като Обединеното кралство има една от най-добрите системи за сигурност. „Ако допуснем Великобритания да бъде третирана като трета страна след Брекзит, европейското разследване несъмнено ще загуби от своите оперативни възможности“, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.