София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теменужка Петкова отрече ГЕРБ да е зад „Еврохолд“ за ЧЕЗ

Няма как да въздействаме, твърди енергийният министър

пропускане
5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрича сделката на „Еврохолд“ за придобиване на CEZ Bulgaria да е покровителствана от ГЕРБ и кабинета „Борисов“.  

„Следим сделката за ЧЕЗ. По принцип правителството няма отношение към това на кого ще продаде своите активи ЧЕЗ. Има регулаторни органи в България, които ще преценят дали този купувач е приемлив с оглед на нашето законодателство“ заяви Теменужка Петкова пред bTV.

Петкова припомни, че трите електроразпределителни предприятия (ЕРП-та) са приватизирани и вече били „частна собственост“.
Според нея това е сделка, която се реализирала изключително по чешкото законодателство.

„Няма как българското правителство да оказва въздействие на подобен тип сделки, нека да се спре с тези спекулации, призова енергийният министър.

Регулаторните органи в България щели да се обявят за сделката на ЧЕЗ. Според нея Комисията за финансов надзор (КФН) вече правила проверка, следва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„В Министерството на енергетиката имаме писмо от председателя на КЕВР Иван Иванов, той свиква работна група и в нейните рамки ще разработят критериите по закона за енергийното регулиране. Ще успеем да се справим с общи усилия“, твърди ресорният министър.

Свидетели сме на това, че предишната сделка за ЧЕЗ не беше одобрена от КЗК, мисля, че това вече е приключило, обобщи Петкова.