София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теменужка Петкова: Росатом има интерес към АЕЦ Белене

Не очаква да има реакция от странана ЕК

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева


От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


„Нека да запазим търпение до 19 август. От страна на „Росатом“ е потвърдено желанието в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект.

Попитана дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако „Росатом“ спечели този проект, Петкова отговори, че не смята, че ще има подобна реакция.

"Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура, допълни тя.

Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска. На 19 приключва първият етап от процедурата. „На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ „Белене““, допълни министърът на енергетиката. Тя посочи, че след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори.