София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теменужка Петкова се съгласи КЕВР да провери газовата борса

За да бъдат всички спокойни, каза минитърът на енергетиката

пропускане
5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката.

Според ресорния министър, ведомството й е склонно да приеме всяка критика, която ще доведе до добри резултати за България.
„Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един единствен доставчик“, заяви Теменужка Петкова.

Тя увери, че щом доставичиците на синьо гориво се увеличат, ще има различни условия и конкуренция: „Което ще е в интерес на потребителите“. „И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още министърът.

Според Петкова изграждането на инфраструктурните проекти създавало условия за доставка на природен газ от различни източници. „И следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ. Така че смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията“, коментира тя.

Във връзка с изказани съмнения за манипулация на газовата борса, Теменужка Петкова заяви, че това е в правомощията на регулатора. Тя разчитала, че „ако има подобни съмнения, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се самосезира“. „За да бъде направена проверка и всички да са спокойни“, заяви министърът.