Гледай
на живо

Теменужка Петкова: "Турски поток" е в национален интерес

България трябва да спазва европейското законодателство

Теменужка Петкова: "Турски поток" е в национален интерес „Турски поток“ като проект, всички видяхме че стана факт на територията на Турция. Оттук... thumbnail text

„Турски поток“ като проект, всички видяхме че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък, това за което ние работим в България е реализация на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център – концепция, която както знаете, по тази концепция работим заедно с Европейската комисия /ЕК/, тя се подкрепя от ЕК. И тя предвижда няколко основни елемента", това каза енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с началото на Турски поток и дали той ще мине през България.

"Тази концепция най-общо казано представлява това ние да изградим липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източника, поне три, да изградим и създадем борса за търговия с природен газ, която да даде възможност да се развива търговията и да се либерализира пазарът на природен газ. И дава в тази концепция за газоразпределителен център, наред с изграждане на междусистемните връзки на България със съседните нам страни, ние сме включили и възможността, анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница", коментира Петкова.

„Газпром“ излезе с официално прессъобщение, че проявява интерес към така наречената Трета фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ трябва да обяви и в момента, в който тази трета фаза вече е обявена и съответно заинтересованите страни участват в този етап от процедурата, ние вече ще разберем техните окончателни намерения по отношение на това ще резервират ли капацитет, за какъв период от време и съответно за какви количества", каза още енергийният министър.

Теменужка Петкова коментира и изявлението на заместник-държавния секретар на Щатите Съливан относно това, че са против „Турски поток": "България, както вече споменах, е извлякла своите поуки и ние работим за това да диверсифицираме източниците си и маршрути с доставка на природен газ. При посещението на заместник-държавния секретар Съливан стана ясно, че всъщност това което ние правим по изграждане на интерконектора Гърция-България е вече в много напреднала фаза. България, знаете, ще участва в изграждането на LNG терминала на Александропулис, така че да можем да диверсифицираме източниците за доставка на природен газ. Това ще ни даде възможност да доставяме природен газ и от САЩ, и от Катар, и от Алжир."

"Ние трябва да следваме нашите национални интереси, трябва да следваме основната политика, която ЕС води в областта на енергетиката – именно за диверсификация на източниците, за либерализация на пазара на природния газ и стриктно трябва да спазваме европейското законодателство", категорична е министър Петкова.

"Всичко зависи от това да се спазват правилата. И както вече споменах, съвсем скоро предстои да стане ясно дали ще мине така наречената втора тръба през България или решението ще бъде друго" обобщи енергийният министър.