София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теменужка Петкова: "Турски поток" е в национален интерес

България трябва да спазва европейското законодателство

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Турски поток“ като проект, всички видяхме че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък, това за което ние работим в България е реализация на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център – концепция, която както знаете, по тази концепция работим заедно с Европейската комисия /ЕК/, тя се подкрепя от ЕК. И тя предвижда няколко основни елемента", това каза енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с началото на Турски поток и дали той ще мине през България.

"Тази концепция най-общо казано представлява това ние да изградим липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източника, поне три, да изградим и създадем борса за търговия с природен газ, която да даде възможност да се развива търговията и да се либерализира пазарът на природен газ. И дава в тази концепция за газоразпределителен център, наред с изграждане на междусистемните връзки на България със съседните нам страни, ние сме включили и възможността, анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница", коментира Петкова.

„Газпром“ излезе с официално прессъобщение, че проявява интерес към така наречената Трета фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ трябва да обяви и в момента, в който тази трета фаза вече е обявена и съответно заинтересованите страни участват в този етап от процедурата, ние вече ще разберем техните окончателни намерения по отношение на това ще резервират ли капацитет, за какъв период от време и съответно за какви количества", каза още енергийният министър.

Теменужка Петкова коментира и изявлението на заместник-държавния секретар на Щатите Съливан относно това, че са против „Турски поток": "България, както вече споменах, е извлякла своите поуки и ние работим за това да диверсифицираме източниците си и маршрути с доставка на природен газ. При посещението на заместник-държавния секретар Съливан стана ясно, че всъщност това което ние правим по изграждане на интерконектора Гърция-България е вече в много напреднала фаза. България, знаете, ще участва в изграждането на LNG терминала на Александропулис, така че да можем да диверсифицираме източниците за доставка на природен газ. Това ще ни даде възможност да доставяме природен газ и от САЩ, и от Катар, и от Алжир."

"Ние трябва да следваме нашите национални интереси, трябва да следваме основната политика, която ЕС води в областта на енергетиката – именно за диверсификация на източниците, за либерализация на пазара на природния газ и стриктно трябва да спазваме европейското законодателство", категорична е министър Петкова.

"Всичко зависи от това да се спазват правилата. И както вече споменах, съвсем скоро предстои да стане ясно дали ще мине така наречената втора тръба през България или решението ще бъде друго" обобщи енергийният министър.