София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тереза Май обвини Русия в кибершпионаж и намеса в избори

Премиерът заяви, че Великобритания ще направи всичко, за да се защити

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей изнесе реч на банкета на кмета на Лондон. „Не искаме да се връщаме към Студената война или да се намираме в състояние на вечно противопоставяне. В същото време, трябва да сме бдителни, но и искаме да си взаимодействаме и именно за това в близките месеци министърът на външните работи /Борис Джонсън/ ще посети Москва“, каза премиерът на Великобритания, цитирана от АФП.

Мей, обаче, подложи на остра критика политиката, провеждана от руското ръководство по отношение на други страни. „Знаем какво правите. Няма да успеете“, каза Мей по адрес на руските ръководители. Тя остро осъди „незаконното анексиране на Крим от Русия“, подкрепата за сепаратистите в Донбас, „многократното“ нарушаване на „въздушното пространство на няколко европейски страни, кампаниите за „кибершпионаж“, „намесата в изборите“, хакерските атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага на Германия. „Русия се опитва да превърне информацията в оръжие, разгръщайки своите, ръководени от държавата медии, които да разпространяват фалшиви информации и манипулирани снимки с цел да сеят разкол в Запада и да подкопават нашите институции“, коментира Тереза Мей.

Великобритания ще "направи това, което е необходимо, за да се защитим". Мей заяви, че правителството работи за реформиране на НАТО, така че да е в по-добра позиция да се противопостави на враждебността на Русия и да засили военната и икономическа подкрепа за Украйна.

„В качеството си на постоянен член на СС на ООН, Русия има възможност да играе важна роля в укрепването на международната стабилност и е отговорна за това. Русия може, и аз се надявам, някога тя да избере друг път“, каза Мей. В същото време тя предупреди, че докато това не стане, „ние ще действаме заедно, за да защитаваме нашите интереси и международния ред, от който те зависят“.