София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тереза Мей: „Брекзит“ няма да стартира до края на 2016

Решението Великобритания да се оттегли от ЕС остава

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей заяви, че все още не е определена датата на стартирането на процеса на излизане от ЕС, като потвърди, че това няма да се случи през 2016.
Няма да задвижвам член 50 (Лисабонското споразумение, за оттегляне от ЕС) до края на годината, каза тя на пресконференция в Китай, където участва в срещата на върха на Г-20.
Не сме определили датата, когато ще бъде стартиран процесът, добави Мей, цитирана от телевизионния канал Sky News. Въпреки това министър-председателят потвърди, че решението Великобритания да се оттегли от ЕС остава.
Британското правителство многократно заяви, че се нуждае от време, за да се подготви стартирането на процеса, който няма да се случи тази година и изрази намерението си да проведе предварителни разговори преди официалното задействане на член 50 от Договора от Лисабон.
Въпреки това ЕС призова Лондон да стартира Brexit-а и отказва да проведе предварителни разговори.