София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тереза Мей пише до британците с молба за подкрепа

Писмото се публикува часове преди подписването на споразумението за Brexit

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Часове преди подписването в Брюксел  от страната на 27-те членки на Европейския съюз на историческото споразумение за излизането на Великобритания от Общността, Тереза Мей потърси подкрепа от сънародниците си в отворено писмо, това съобщава вестник "Сънди Експрес".
 
Писмото се тълкува като опит на британския премиер да спечели общественото мнение, което пък да окаже влияние върху депутатите в страната, които на 12 декември с гласовете си ще решат дали подписаната днес сделка с Европейският съюз ще бъде одобрена или не.
 
На този етап против споразумението категорично са се обявили консерваторите. Бившият министър Робърт Холфон написа в Туитър, че няма да сложи подписа си под документа, защото той може да задължи Великобритания да плаща милиарди на ЕС, като в замяна страната ще получи съвсем малко. 
 
Писмото на премиера се появява  и след напрегната седмица на разговори, докато правителствената машина се опитваше да придвижи сделката напред. Вчера  беше обявен и списък с 40 причини за подкрепа на договора за Брекзит.
 
В текста на обръщението си до народа Мей е категорична, че след излизането от Общността, Островът ще си върне контрола върху границите си.
 
"Вместо имиграционна система, основана на това от къде идва човек, ние ще изградим система, която се основава на уменията и талантите, които този човек може да предложи. Ще си върнем контрола върху нашите пари, като сложим край на огромните годишни плащания на ЕС. Ще можем да използваме парите на британския данъкоплатец за собствените си приоритети. Ще си върнем контрола и върху нашите закони, като сложим край на юрисдикцията на Европейския съд в Обединеното кралство.", пише  Мей.
 
Тя посочва още, че сделката за Брекзит ще защити правата на гражданите от ЕС, които са изградили своя живот в Обединеното кралство  и допълва, че сътрудничеството в сигурността с ЕС също ще продължи.
 
"От съдбоносно значение е тя да защити интегритета на Обединеното кралство и да гарантира, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.  Това е сделка за по-светло бъдеще, която ни дава шанс да уловим благоприятните възможности пред нас", категорична е Мей в писмото си.
 
Българският премиер Бойко Борисов днес също присъства  срещата в Брюксел, на която всички държави от Съюза поставиха подписите си под споразумението с Великобритания. 
 
Припомняме ,че преди дни българското правителство обяви, че страната ни застава зад договора и че той гарантира интересите на страната ни.