Гледай
на живо

Тереза Мей се среща с Юнкер в Брюксел

Очаква се Мей да поиска допълнителни гаранции за Ирландия

Тереза Мей се среща с Юнкер в Брюксел Дългоочакваната среща между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан... thumbnail text

Дългоочакваната среща между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се проведе в четвъртък.

Засега от Брюксел се въздържат да коментират подробности, нито потвърждават дали Лондон е представил нови текстове за предоговаряне.

След срещата с Юнкер, Мей ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
По-рано от Лондон Тереза Мей коментира, че ще иска значителни и законово обвързващи промени в споразумението за Брекзит.

Те са свързани със спорната граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. Очаква се Мей да поиска допълнителни гаранции по отношение на предпазния механизъм за ирландската граница.

Преди Брюксел, британският премиер посети Северна Ирландия, за да търси подкрепа на плана си.

Европейският съюз обаче многократно подчерта, че постигнатото споразумение за брекзит няма да бъде предоговаряно. Великобритания трябва да напусне Общността в края на март.

Брекзит без сделка може да застраши също и снабдяването с около 50 лекарства, използвани при лечение на животозастрашаващи болести, ще бъде в опасност, ако Великобритания напусне ЕС без сделка, заявиха вчера холандските здравни власти, цитирани от "Асошиейтед прес".

Здравното министерство обаче не публикува списъка, опасявайки се, че това може да доведе до презапасяване и повишаване на цените.

В подготвителни мерки за Брекзит, публикувани вчера, министерството посочва, че холандските власти, отговорни за оценяване на лекарствата, са проверили около 2700 медицински продукта, свързани с Великобритания, и са свили списъка до близо 50, чиито доставки могат да бъдат застрашени.

Според министерството различни групи, включително доставчици и фармацевти, обсъждат алтернативи за предотвратяване на недостига на лекарства. Сред евентуалните мерки са местно производство, внос от други страни или временни изключения, които да позволят вносът от Великобритания да продължи.