София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тереза Мей ще пие следобеден чай с Юнкер утре

Бъдещето на сделката изглежда много съмнително

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Мей ще пие следобеден чай с Юнкер Говорител на комисията обясни, че целта на срещата е да бъде подготвено заседанието Европейския съвет в неделя. На него се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да утвърдят постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и политическо изявление за бъдещите отношения с Лондон.

Към този момент обаче бъдещето на сделката изглежда много съмнително. За да стане факт, тя трябва да бъде гласувана от британския парламент, а Мей засега не намира подкрепа. Съпротива срещу нея има както сред либералите, така и в собствената ѝ Kонсервативна партия, която готви вот на недоверие към нея. Мей планира да представи сделката за гласуване в парламента едва, след като бъде приета от европейските лидери.

ЕК заяви, че ще бъдат взети предвид опасенията на Испания по отношение на Гибралтар. Испанските власти заплашиха, че няма да подкрепят споразумението, ако исканията им не бъдат отчетени. Говорителят не даде отговор на въпроса дали до неделя е възможна промяна в постигнатото предварително споразумение, или исканията на Мадрид ще бъдат взети предвид в политическото изявление за бъдещите отношения. Говорителят отбеляза, че преговорите по съдържанието на това изявление не са приключили.