Гледай
на живо

Тереза Мей спечели вота в партията си

Продължава с "подновената си мисия" Брекзит

Тереза Мей спечели вота в партията си Британският премиер Тереза Мейпечели вота на доверие в парламента. След двучасово тайно гласуване бе... thumbnail text

Британският премиер Тереза Мейпечели вота на доверие в парламента. След двучасово тайно гласуване бе съобщено, че "за" Мей като лидер на Консервативната партия са гласували 200 депутати при 117 "против". Минимално необходимата подкрепа бе 159 гласа.

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че продължава с "подновената си мисия" да изведе Великобритания от ЕС, след като оцеля във вота на доверие, предаде Ройтерс.

След този вот трябва да продължим със задачата да изпълним Брекзит за британския народ и да изградим по-добро бъдеще за тази страна, каза Мей пред резиденцията си на "Даунинг стрийт".

Тя заяви, че ще потърси правни и политически уверения от европейските лидери за предпазния механизъм за ирландската граница.

Тереза Мей обеща да се оттегли от политиката преди предстоящите парламентарните избори в Кралството през 2022 г., съобщава "Ройтерс". Пред депутатите от партията ѝ, тя е завила, че няма да ги води на следващите избори. Мей се срещна с консерваторите в Камарата на общините, преди те да гласуват вот на доверие срещу нея тази вечер.

Социалният министър Амбър Руд потвърди, че Мей няма да ги води на следващите избори и добави, че изявлението ѝ е било емоционално.

Австрийският канцлер Себастиян Курц в сряда вечерта поздрави британския премиер Тереза Мей с победата при вота на недоверие в нейната Консервативна партия.

"Радвам се от резултатите от тазвечерния вот във Великобритания. Очаквам да видя Тереза Мей утре," е заявил Курц и добави: "Обща наша споделена цел е да избегнем сценария "без сделка". Австрия в момента председателства ЕС на ротационен принцип. В четвъртък и петък в Брюксел е срещата на върха на европейските лидери.