София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тереза Мей пристига в Брюксел

Британският премиер ще разговаря с Юнкер и Туск

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днес Мей ще разговаря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

За неделя е предвидено лидерите на 28-те държави в общността официално да одобрят споразумението за условията, при които Великобритания ще излезе от Европейския съюз. Въпреки договореното с Брюксел Тереза Мей все още среща сериозна съпротива срещу плана й у дома.

Преди финализиране на споразумението остават обаче още няколко препъникамъка. Един от тях е Гибралтар, британската отвъдморска територия, за която претендира и Мадрид. Испания настоява за промени в текста на споразумението за Брекзит така, че в него да бъде ясно записано, че тя ще участва във всякакви бъдещи преговори за Гибралтар.

Според европейски дипломати в Брюксел едно от възможните решения е към проектоспоразумението да бъде добавена допълнителна декларация за Гибралтар.

Тереза Мей среща категорична съпротива срещу споразумението за Брекзит както от подкрепящи, така и от противопоставящи се на излизането от ЕС депутати в британския парламент, много от които са от нейната Консервативна партия. Проблемът е предпазният механизъм, на който тя се е съгласила, гарантиращ, че границата между Република Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена.