Гледай
на живо

Термометърът в Австралия удари 42 градуса

Десетки диви коне загинаха заради екстремните горещини

Докато Европа е измъчвана от студ и снежни бури, екстремни горещини бяха регистрирани в Австралия през последните дни, съобщава "Ройтерс".  Температурите в континенталната страна на места стигнаха до 42 градуса и причиниха множество горски пожари и смъртта на диви животни. Повече от 90 диви коне са загинали в заради изключителната топлинна вълна, съобщи Би Би Си.

Според Австралийското бюро по метеорология температурите в Алис Спрингс са надвишили 42 ° C в продължение на почти две седмици.  Мъртви и умиращи животни са били открити от рейнджъри в изсъхнала вода край Алис Спрингс, в Северна Австралия, миналата седмица. Около 40 от животните вече са починали от дехидратация и глад. По-късно властите избиха оцелелите коне.

В град Нона бе измерена рекордно високата нощна температура от близо 36 градуса.

Властите са издали предупреждения за опасно за здравето на хората време, като ги призовават да останат на закрито и да минимизират физическата активност.

На фона на горещото време потребител в социалните мрежи качи видео как приготвя омлет на слънце.

Най-горещият ден в Австралия е бил на 7 януари 2013 г., когато средната максимална температура за страната е била 40.3 градуса.