Гледай
на живо

Терорът в Нова Зеландия! 40 убити и над 20 ранени

След масовата стрелба в джамии задържаха четирима

Терорът в Нова Зеландия! 40 убити и над 20 ранени 09:46:20По последна информация след терора в Нова Зеландия 40 души са убити и над 20 са ранените при... thumbnail text

09:46:20По последна информация след терора в Нова Зеландия 40 души са убити и над 20 са ранените при масовата стрелба в две джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, съобщи Би Би Си.

Стрелбата с автомат в първата джамия е била открита от мъж с армейско яке, шлем и очила. По време на извънредната ситуация в мюсулманския храм е имало около 300 души. 

Четирима души са задържани за двете терористични атаки – трима мъже и една жена, обявиха местните власти.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му. 

Той се казва Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Twitter. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си.

 

 

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят". "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция", допълва той.