Гледай
на живо

Терористът от Нова Зеландия е идвал у нас

Проверява се имал ли е контакт с българи

Терористът от Нова Зеландия е идвал у нас Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант, който отне живота на десетки хора, е идвал в България пр... thumbnail text
Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант, който отне живота на десетки хора, е идвал в България през 2018-та година. Това съобщи на извънреден брифинг, след спешна среща с премиера Бойко Борисов тази вечер, главният прокурор Сотир Цацаров.
 
"Установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и от там се придвижва с автомобил до Унгария", каза Цацаров.
 
Установяват се данни относно пребиваването на терориста у нас. Предстои да се изясни кои места в България е посетил Тарант, както и какви контакти е създал на наша територия.
 
Проверката показва още за периода от 28 до 30 декември 2016-та, той  е пътувал до Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия.   
Всички пътувания през 2016 г. и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места, показва проверка.
 
Цацаров заяви, че се поддържа връзка с чуждестранните партньори, както и с водещите разследването в Нова Зеландия.