София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тероризмът е основна тема на срещата на върха на ЕС

Българската страна ще бъде представяна от премиера Бойко Борисов

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Засилване на сигурността и борба с тероризма, нелегалната имиграция и безконтролната глобализация са основни теми на двустранната среща на върха на ЕС, която започва днес.

Лидерите на 28-те страни членки ще обсъждат борбата с тероризма. Ще се обърне внимание на бъдещи мерки за неутрализиране на терористичната пропаганда и създаване на инструменти за премахване на съдържание, което води до разпространяване на терористични материали, омраза и насилие.

Държавите членки ще обсъдят и военното сътрудничество. Участието в обща отбрана, според председателя на Европейския съвет Доналд Туск, е най-добрият пример, че ЕС не насърчава "различни" скорости, а установява работен метод, който трябва да позволи на съюза да достигне "правилната" скорост.

Относно незаконната имиграция лидерите ще прегледат ситуацията по мигрантския коридор в Средиземно море. Държавите ще обсъдят и допълнителни мерки за борба с трафика на хора.

Проблемът с безконтролната глобализация ще бъде подложен на дебат. Ще се обсъдят възможностите за това как да се подобри реципрочността и проверката на инвестициите на държави, които налагат несправедливи рестрикции.
По време на двудневната среща внимание ще бъде отделено и на започналите в понеделник преговори за Брекзит.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще разкрие подробности за статута и правата, които британското правителство планира да предложи на живеещите на Острова граждани на ЕС, съобщава “Скай нюз”. Премиерът ще обясни британските "принципи" по въпроса за правата на европейските граждани - ключов въпрос в преговорите за Брекзит.