София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тестват първата станция за 5G мрежа в България

Държавата ще помага, увери Евроком председателят на КРС Иван Димитров

пропускане
5 годиниТехнологии 4 Боряна Райчева

Първата станция на 5G мрежата в България се тества от днес в столицата. Страната ни става петдесетата държава в света, където заработва мрежата в тестови режим.

„Първата 5G базова станция вече е факт. Тя работи тук. Няколко часа след като имаме разрешение да използваме тестовите честоти от Комисията за регулиране на съобщенията. За което сме благодарни“, каза Красимир Петров от мобилния оператор, представил технологията у нас.

Според него мобилните оператори преговарят с държавните институции, за да се появят първите услуги в 5G още догодина. „Нашият план е в 2020 г. да имаме възможност да предоставяме вече някои от приложенията на 5G. Целите ни са за придобиване на допълнителен честотен спектър, олекотяване на режима за изграждане на мрежата, както и по-масово навлизане на 5G крайни устройства“, казва мениджърът.

Регулаторните органи обещават да съдействат на бизнеса за изграждане на мрежата. Според председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров държавата ще направи всичко необходимо като, за да създаде условия за внедряване на технологията.

„Това са усилията и от страна на операторите, и от държавата. Както видяхте и на презентацията, това е една платформа, която тепърва навлиза и започва нейното изграждане. Така че, в този процес, мисля, че ще има немалко работа за много институции“, коментира той пред камерата на Евроком.

Ръководителят на регулатора засега не казва дали ще се наложат законови промени за новата технология. „Със сигурност, в процеса на изграждане на съоръженията, ще възникнат ситуация, които държавната администрация, не само в лицето на моите колеги, ще бъдат разгледани. Това са неща, които трябва да бъдат подредени по начина, по който работят и в другите, не само европейски, държави“.

Според него България като държава е на едно прилично място във въвеждането на тази технология. „И има достатъчно разумно проявен интерес от страна на всички институции това да се случва така, както го изисква бизнесът“, обобщи Иван Димитров.

Автор: Николай Марченко
Оператор: Ангел Галчев