София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тестват сирените днес от 11 ч.

Съобщават от МВР

4 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще има днес от 11 часа, съобщава МВР.

Това ще се случи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, Стара Загора и Гълъбово.

Жителите на тези населени места ще чуят сигналите за тревога и край на тревогата, които ще бъдат съпътствани и с гласова информация. Това ще бъде тест, подчертават от МВР. В тренировката ще участват и интегрираните локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия.

Системата се тества два пъти годишно в първия работен ден на месец април и на месец октомври. Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите, напомнят от МВР.