София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

The Wall Street Journal: Ердоган оказва натиск върху Путин за Сирия

Путин изрази разбирането си по въпроса

4 годиниПолитика 27 Боряна Райчева

"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отлетя за Русия, за да убеди Владимир Путин да обуздае своите сирийски съюзници, чиято атака върху последната крепост на бунтовниците заплашва да прогони хиляди бежанци в Турция", пише The Wall Street Journal.

"Напрежението по сирийско-турската граница е тест за новите отношения на сигурност между Анкара и Москва, но не е ясно с какви конкретни гаранции Ердоган напусна Москва във вторник", се казва в статията.

На съвместна пресконференция Путин изрази разбирането си за проблемите, свързани със сигурността, на турския лидер и заяви, че Москва и Анкара са се съгласили да предприемат допълнителни стъпки за отслабване на конфликта в сирийския регион Идлиб, който граничи с Турция. (...) Ердоган каза, че сирийските правителствени сили - съюзници на Русия - настояват Турция да се защити от всякакви нашествия. Той заяви, че очаква САЩ да изпълнят обещанието си за създаване на безопасна буферна зона в райони на северна Сирия, понастоящем контролирани от подкрепяните от американските кюрдски сили ".

Изданието припомня, че през последните години Турция и Русия са установили по-тесни връзки, а миналия месец Анкара започна доставките на нова модерна система за противоракетна отбрана S-400 в размер на 2,5 милиарда долара, което пък предизвика недоволството на САЩ, които от своя страна блокираха доставката на изтребители F-35 до Турция.

„За Русия привличането на Ердоган на нейна страна е възможност да подкопае най-източния аванпост на НАТО, а не просто да намери нов купувач за военната си индустрия“, подчертава The Wall Street Journal.