София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Тянгун-1“ падна на Земята

Няма съобщения за пострадали или материални щети

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Китайската космическа станция "Тянгун-1", която е с размери на училищен автобус, падна на Земята, над южната част на Тихия океан, без да причини значителни щети. Тя се е разпаднала и по-голямата част от нея е изгоряла, предадоха световните информационни агенции. Няма съобщения за щети или пострадали. Вероятността парчета от „Тянгун-1“ да се приземят върху някого е малка, но не нулева, пише Ню Йорк Таймс.

Станцията навлезе в земната атмосфера рано тази сутрин и отломки от нея се разпръснаха на Земята в 3.16 часа българско време.

Целият свят следеше падането на „Тянгун-1“ като опасенията на специалистите бяха корабът да не се удари в населено място.

У нас военните създадоха специален оперативен щаб по наблюдението на обекта. Министър Красимир Каракачанов ангажира химически модули от армията, които трябваше да се намесят, ако отломка от "Тянгун-1" беше паднала на територията на България.

Китайците загубиха контрол над космическия кораб преди няколко години и по този начин не можеха да го насочат към средата на океана.