София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тихомир Иванов разказа за контузията

Завърши Световното първенство по лека атлетика в Лондон

6 годиниСпортни 8 Боряна Райчева

Българският скачач Тихомир Иванов изрази разочарованието си след контузията, която му попречи да участва във финала на висок скок на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Иванов се класира убедително за финалите, като беше един от шестимата, покрили квалификационната норма от 231 см.

Българският атлет поясни, че при загряването е усетил болка в крака, която е почнала да се засилва и треньорът му Георги Гетов му казал да направи един опит и да се откаже.

"Бях добре на загряването, всичко беше наред. Денят след квалификацията имаше лека умора, но това е нормално, тя беше тежка, както винаги. Излизайки на сектора, пуснах няколко ускорения и на последното усетих леко дръпване като разтежение, но реших да измеря разбега и да направя няколко пробежки да видя как е кракът ми. Но още на първата усетих, че не е нормално“           , разказа Тихомир.

Титлата спечели катарецът Мутаз Еса Баршим с 235 см, следван от 20-годишния дебютант от Русия Данил Лисенко с 232. Бронзът изненадващо отиде при сириеца Мадж Един Газал, който скочи 229 см от втори опит.

В класирането по медали Съединените щати убедително оглавиха таблицата с 10 златни, 11 сребърни и 9 бронзови отличия. Това стана възможно и заради провала в спринтовите дисциплини на лекоатлетите от Ямайка.

Преди две години в Пекин Щатите останаха на трета позиция след Ямайка и Кения.

Кения тази година е втора с пет титли, следвана от Южна Африка с 4, колкото имат и французите, а домакините от Великобритания спечелиха два златни медала.

Руснаците, които участваха като независими атлети, спечелиха шест медала, от които един златен и завършиха на девето място в класирането.

България, която участва с 8 атлети, отчита едно седмо място – на Мирела Демирева във високия скок, и едно девето – на Ивет Лалова в спринта на 200 м.