Гледай
на живо

Тихомир Иванов разказа за контузията

Завърши Световното първенство по лека атлетика в Лондон

Тихомир Иванов разказа за контузията Българският скачач Тихомир Иванов изрази разочарованието си след контузията, която му попречи да уча... thumbnail text

Българският скачач Тихомир Иванов изрази разочарованието си след контузията, която му попречи да участва във финала на висок скок на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Иванов се класира убедително за финалите, като беше един от шестимата, покрили квалификационната норма от 231 см.

Българският атлет поясни, че при загряването е усетил болка в крака, която е почнала да се засилва и треньорът му Георги Гетов му казал да направи един опит и да се откаже.

"Бях добре на загряването, всичко беше наред. Денят след квалификацията имаше лека умора, но това е нормално, тя беше тежка, както винаги. Излизайки на сектора, пуснах няколко ускорения и на последното усетих леко дръпване като разтежение, но реших да измеря разбега и да направя няколко пробежки да видя как е кракът ми. Но още на първата усетих, че не е нормално“           , разказа Тихомир.

Титлата спечели катарецът Мутаз Еса Баршим с 235 см, следван от 20-годишния дебютант от Русия Данил Лисенко с 232. Бронзът изненадващо отиде при сириеца Мадж Един Газал, който скочи 229 см от втори опит.

В класирането по медали Съединените щати убедително оглавиха таблицата с 10 златни, 11 сребърни и 9 бронзови отличия. Това стана възможно и заради провала в спринтовите дисциплини на лекоатлетите от Ямайка.

Преди две години в Пекин Щатите останаха на трета позиция след Ямайка и Кения.

Кения тази година е втора с пет титли, следвана от Южна Африка с 4, колкото имат и французите, а домакините от Великобритания спечелиха два златни медала.

Руснаците, които участваха като независими атлети, спечелиха шест медала, от които един златен и завършиха на девето място в класирането.

България, която участва с 8 атлети, отчита едно седмо място – на Мирела Демирева във високия скок, и едно девето – на Ивет Лалова в спринта на 200 м.