София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ТИМЕРМАНС: ЕК НЕ Е ИСКАЛА ОСТАВКАТА НА ЦАЦАРОВ

КОМИСИЯТА Е ДОВОЛНА ОТ РАБОТАТА НА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

8 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Европейската комисия не е искала оставката на българския главен прокурор Сотир Цацаров. Това заяви заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс. По думите му, публикациите в медиите, в които се твърди, че ЕК има подобно настояване, са погрешни. Изказването на Тимерманс е отговор на въпроса на евродепутата Емил Радев за това дали институцията е искала отстраняване от длъжност на българския главен прокурор или на други замесени лица, споменати в нерегламентираните записи между съдииките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Франс Тимерманс уточни, че комисията оценява напредъка на България относно реформата в съдебната система и борбата с корупцията. Още една от специфичните цели, които страната ни трябва да изпълни е и провеждането на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта.