Гледай
на живо

Тимерманс: Няма да приемем да изгубим Ирландия след Brexit

Ирландци на протест на границата заради Brexit

Тимерманс: Няма да приемем да изгубим Ирландия след Brexit Великобритания и ЕС трябва да гарантират, че границата между Ирландия и британската провинция Северн... thumbnail text

Великобритания и ЕС трябва да гарантират, че границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия ще остане отворена след Брекзита, като гаранция за мир, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Той добави, че така и няма да разбере защо много британски депутати се отнасят толкова небрежно към този въпрос.

Няма начин да приема ситуация, в която жертваме Ирландия. Европа не постъпва така, каза в интервюто вицепрезидентът на ЕК.

В същото време протестиращи ирландци предупредиха Тереза Мей за рисковете от "твърда" граница, които могат да доведат до провал на мирния процес в Северна Ирландия, пише в днешния си брой The Irish Times.

Демонстранти издигнаха бутафорен граничен пункт на граничната линия между Северна Ирландия и Ирландия. Те искат да привлекат вниманието на Мей към опасността от възстановяването на "твърдата граница".

Демонстрантите бях облечени като войници и митничари. Така те изразят страховете си, че излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до твърда граница на острова и възобнови стари конфликти в региона.