София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тлъсти бонуси раздадоха в Търговския регистър

Въпреки срива: Разпределиха 700 000 лева между служителите

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

В Агенцията по вписванията раздадоха тлъсти бонуси за периода, когато Търговският регистър се срина и нанесе тежки щети на бизнеса, тъй като беше блокиран 18 дни.

700 хил. лева  "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" са разпределени между служителите за месеците юли, август и септември, съобщи в. "Сега". Поощрения са получили и шефовете на отделите, които са носили пряка вина за срива в Търговския регистър. По неофициална информация, четирима софийски директори са си разделили 20 000 лв. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2000 лв.

Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Пресслужбата на агенцията потвърди, че служителите й са били поощрени, но отказа да посочи каквато и да било сума. Отделните служители са били поощрени с различни суми въз основа на индивидуална оценка, посочват от Агенцията по вписванията. Във ведомството работят около 600 души.

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция. В случая това е новоназначената директорка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия. Следователно решението за възнагражденията за времето на липсата на регистър е нейно.

По наредба допълнителни възнаграждения могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия период основни заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари.

От пресцентъра на правосъдния министър Цецка Цачева коментираха, че  тя не определя и не утвърждава изплащане на суми за допълнителни възнаграждения нито на изпълнителния директор, нито на ръководството на Агенция по вписванията. Министърът единствено определял оценката на директора и съгласувал оценката на зам.-директора.

Припомняме, че за присвояване и престъпление по служба бе осъдена бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Тя получи условна присъда от 3 години, заради това, че през 2011 г. си е дала бонус от 48 000 лв. с аргумента, че работила честно и почтено. Раздала и още 5000 лв. на свои подчинени.